JORDGUBBSPAJ
[addtoany]
Gjutjärn är perfekt att baka paj i. Har du en skillet eller en Love Handle panna som på bilden får du fantastiskt resultat. Den jämna värmefördelning av gjutjärnet gör att botten blir krispig och god och gräddar paj eller kaka jämnt och fint.
FÖRBEREDELSER
60 minuter
TILLAGNING
60 minuter
PORTIONER
6-8
INGREDIENSER
- 1 sats hemlagad smördeg
- 1,5 l jordgubbar, skivade
- 2,5 dl socker
- 1 msk citron juice
- 6 msk majsstärkelse
- 1 tsk vanilj extrakt
- 1 äggula
- 2 tsk grädde
PREPARATION
- Blanda jordgubbarna med socker och låt smälta samman ca 30 minuter.
- Värm ugnen till 200 ºg.
- Häll av saften från jordgubbarna (spara den gärna till en kanna saft) Blanda samman de avrunna jordgubbarna med citronjuice och majsstärkelse
- Tag ut pajdegen ur kylskåpet och kavla ut till en tunn deg ca 5 mm. Täck formen med pajdegen. Kavla ut och skär 6 remsor av resterande pajdeg.
- Skeda ned jordgubbarna i pajformen. Placera och väv ett vackert mönster av remsorna.
- Vispa samman äggula och grädden och pensla över pajdegen.
- Placera pajformen i mitten av ugnen och baka i ca 1 timma tills ytan fått fin färg. Tag ut och låt svalna minst 1 timma innan servering.