DANSKA MUNKAR
[addtoany]
Aebelskivers eller danska munkar är pannkaksbollar med äpple eller sylt i mitten. Använd Lodge Aebleskiver panna som är speciellt framtagen för gräddning av dessa små läckerheter.
FÖRBEREDELSER
10 minuter
TILLAGNING
25 minuter
PORTIONER
18-20
INGREDIENSER
- 5 dl vetemjöl
- 175 g smör, smält
- 4 ägg, separera vita från gulor
- 4 dl mjöl alt hälften mjölk hälften grädde
- 1 tsk salt
- 1 tsk kanel
- 5 tsk bakpulver
- 1/2 dl socker
- 1 dl sylt alt 1-2 äpplen i skivor sockrade
- Floursocker att pudra över de färdiga munkarna
TILLAGNING
- Rör mjöl, bakpulver och mjölk till en jämn smet.
- Rör ned smält smör, äggulor, kanel, socker och salt.
- Vispa äggvitorna till ett hård skum i separat skål. Vänd försiktigt ned i smeten.
- Hetta upp Aebelskiver Pan till medelvärme ca 3 minuter.
- Klicka ned lite smör i varje munkform i pannan.
- Klicka ned 1 msk smet i varje munkform och klicka ev på sylt alt lägg ned en äppleskiva. Vissa föredrar munkarna utan fyllning. Servera då sylten vid sidan av.
- Stek ett par minuter till munken fått färg i botten, vänd försiktigt med en gaffel eller chop stick och stek munken på andra sidan.
- Tag upp ur pannan och pudra över lite floursocker. Servera rykande het!