BAKNING
KLASSISK PAJDEG
[addtoany]
Klassisk pajdeg är enkelt att göra själv. De iskalla ingredienserna är hemligheten till ett frasigt pajskal! Grädda skalet och fyll sedan med din favoritfyllning.
FÖRBEREDELSER
1 timma
TILLAGNING
30 minuter
PORTIONER
1 paj
INGREDIENSER
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- 125 g iskallt smör
- 3-4 msk iskallt vatten
PREPARATION
- Lägg ned mjöl, socker och salt i en skål.
- Skär mjölet i cm stora kuber.
Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa.
- Forma ett hål i mitten av mjölet och tillsätt vattnet. Knåda samman till en smulig deg.
- Rulla samman degen och slå in i plastfolie. Placera i kylen minst 1 h innan tillagning. Degen kan frysas alt sparas i kylen upp till 4 dagar.
- Tag ut den degen ur kylskåpet. På mjölat bakbord alt marmorskiva, kavla ut till en rund form och tryck ut degen i en välsmord stekpanna. Nagga botten med en gaffel. Vill du dekorera din paj med degremsor i vackert mönster på toppen, spara då en bit deg, kavla ut och skär i remsor som du placerar på toppen av fyllningen.
- Förgrädda botten 10 minuter i 225 G i ca 10 min.
- Fyll pajen med din favorit fyllning och placera de skurna degremsorna på toppen. Grädda enligt recept.