Sirapslimpor bakade av rågsikt blir goda och saftiga smaksatta med lite sirap. Bakade i Lodge bakform blir de brytlimpor - bara att bryta isär!
FÖRBEREDELSER
15 minutes
TILLAGNING
2.5 timma
PORTIONER
4 limpor
INGREDIENSER
100 g smör
1 l vatten eller mjölk alt 50/50 mjölk och vatten
2 pkt jäst
1 msk salt
1 dl sirap
1.5 msk brödkryddor (kan uteslutas för ett mera neutralt bröd)
1,6 kg rågsikt
TILLAGNING
Smält smöret i en kastrull, häll i vätskan och värm till 37g.
Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av vätskan, rör ut jästen och häll i resten av degvätskan.
Rör ner salt, sirap, brödkryddor och mjölet. Tag ej i för mycket mjöl från start, utan knåda ned mjölet steg för steg.
Knåda degen 10 minuter och låt jäsa50 minuter.
Ta upp degen på mjölat underlag och dela den i fyra delar. Forma till limpor och lägg dem i Lodge ugnsform. Smörj formen innan med smör så den välsmord. Kom ihåg kanterna också!
Nagga och pensla limporna med smält smör. Jäs dem ytterligare 30 minuter.
Grädda limporna på 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
TIPS: Att baka i gjutjärnspanna och formar gräddar bullar och bröd jämnt pga den höga och jämna värmeledningsförmågan. Både topp och botten får fin yta medan mitten håller sig saftig och mjuk.