FRÖRUTOR MED RÅGSIKT OCH HAVREGRYN

[addtoany]

Saftigt och mättande frukostbröd med havregryn. En favorit till hela familjen och enkelt att baka!

FÖRBEREDELSER

12 minuter

TILLAGNING

2.14 timmar

PORTIONER

12 bitar

INGREDIENSER

  • 5 dl vatten 
  • 2 dl havregryn 
  • 50 g smör 
  • 50 g jäst 
  • 4 dl rågsikt 
  • 1 ägg 
  • 1 tsk salt 
  • 2 msk sirap 
  • ca 8-9 dl vetemjöl 

Topping

  • 1 ägg+ fröer av pumpa, solros och vallmofrön

TILLAGNING

  1. Koka upp hälften av vattnet. Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält. 
  2. Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan är 37 grader. 
  3. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig. 
  4. Tillsätt rågsikt ägg, salt, sirap. 
  5. Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen 10 minuter i maskin. 
  6. Låt degen jäsa i 30 minuter. 
  7. Smörj Lodge ugnsform med smör. Kom ihåg att smörja in kanterna ordentligt.  
  8. Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt i ugnsformen. 
  9. Skär bröden i fyrkanter, 12 rutor i ugnsformen. Låt jäsa i ca 30 minuter. 
  10. Sätt ugnen på 200 grader. 
  11. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över fröerna.  
  12. Baka mitt i ugnen i 15 minuter tills brödet har fått fin färg.  
  13. Tag ut, låt svalna ett par minuter i formen innan det lyfts ut på ett galler.  
REKOMMENDERAD ARTIKEL
Cast Iron Casserole 22.8x33 cm

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.