BAGELS
[addtoany]
Detta enkla hemlagade bagelrecept i New York-stil är helt enkelt det bästa! Njut härligt sega nygjorda New York -bagels, toppade med lax, Philadelphia cream cheese, rödlök och kapris. Gör hålet i mitten av ringarna ungefär lika stort som en 5-krona, hålet blir mindre när ringarna jäser. Genom att ha en rejäl klick honung i vattnet när du kokar bagels så blir ytan härligt seg och god.
FÖRBEREDELSER
12 minuter
TILLAGNING
1.45 timma
PORTIONER
12-14 st
INGREDIENSER
Deg:
- 25 g jäst
- 2 dl standardmjölk 3%
- 2 ½ dl vatten
- ½ dl (45 g) strösocker
- 30 g osaltat smör, rumsvarmt
- 11 dl (660 g) Ramlösa Kvarn Manitoba Cream Bagerivetemjöl
- 1 tsk (7 g) salt
Kokning:
- vatten
- 1-2 msk honung
Topping:
- Epic Spice – All American Bagel Seasoning alt sesam- samt vallmofrö i olika färger
TILLAGNING
- Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken och rör tills jästen har löst sig.
- Tillsätt vatten, socker, smör och Manitoba Cream Bagerivetemjöl. Arbeta degen på låg hastighet i assistent med degkrok i ca 12 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter. Degen ska varaväldigtfast annars tappar ringarna formen.
- Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
- Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 12-14 lika stora delar. Forma först runda släta bullar, stick ner fingret i mitten av varje bulle och snurra bullen runt fingret så att en ring formas. Lägg ringarna på två bakpappersklädda plåtar (6-7 st per plåt) och låt jäsa till dubbel storlek, ca20minuter.
- Koka under tiden upp 2-3 liter vatten, tillsätt honung. Värm upp ugnen till 200 grader.
- När ringarna jäst klart, lägg 2-3 ringar i taget i det kokande vattnet. Koka ringarna 1 minut på vardera sidan, totalt 2 minuter. Ta upp ringarna med en hålslev och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Strö över valfri topping direkt när de fortfarande är fuktiga.
- Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
- Låt svalna på ett galler.
Tips! Gör hålet i mitten av ringarna ungefär lika stort som en 5-krona, hålet blir mindre när ringarna jäser.
Tips! Genom att ha en rejäl klick honung i vattnet när du kokar bagels så blir ytan härligt seg och god.