DANSKA MUNKAR

Aebelskivers eller danska munkar är pannkaksbollar med äpple eller sylt i mitten. Använd Lodge Aebleskiver panna som är speciellt framtagen för gräddning av dessa små läckerheter.

FÖRBEREDELSER

10 minuter

TILLAGNING

25 minuter

PORTIONER

18-20

INGREDIENSER

  • 5 dl vetemjöl
  • 175 g smör, smält
  • 4 ägg, separera vita från gulor
  • 4 dl mjöl alt hälften mjölk hälften grädde
  •  1 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 5 tsk bakpulver
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl sylt alt 1-2 äpplen i skivor sockrade
  • Floursocker att pudra över de färdiga munkarna 

TILLAGNING

  1. Rör mjöl, bakpulver och mjölk till en jämn smet. 
  2. Rör ned smält smör, äggulor, kanel, socker och salt. 
  3. Vispa äggvitorna till ett hård skum i separat skål. Vänd försiktigt ned i smeten. 
  4. Hetta upp  Aebelskiver Pan till medelvärme ca 3 minuter. 
  5. Klicka ned lite smör i varje munkform i pannan. 
  6. Klicka ned 1 msk smet i varje munkform och klicka ev på sylt alt lägg ned en äppleskiva. Vissa föredrar munkarna utan fyllning. Servera då sylten vid sidan av. 
  7. Stek ett par minuter till munken fått färg i botten, vänd försiktigt med en gaffel eller chop stick och stek munken på andra sidan.
  8. Tag upp ur pannan och pudra över lite floursocker. Servera rykande het!
SUGGESTED ITEM
Cast Iron Aebleskiver Pan