FOCACCIA
[addtoany]
En lite mjukare och rundare variant av Focaccia får du om du använder lite mjölk i degvätskan som alternativ till vatten. Focacciabrödet får extra spröd skorpa och botten när det gräddas i Lodge nya långpanna i gjutjärn.
FÖRBEREDELSER
10 minuter
TILLAGNING
2.5 timmar
PORTIONER
12 bitar
INGREDIENSER
- 1 dl olivolja varav 1 msk till pensling av formen
- 2 dl fet mjölk (kan uteslutas och ersättas med vatten)
- 4 dl vatten
- 1 pkt torrjäst (ca 11 g)
- 1,5 tsk salt
- 8–10 dl ca vetemjöl special alt Ramlösa Kvarn Manitoba Cream Bagerivetemjöl
- 10 körsbärstomater, halverade
- Ett par kvistar rosmarin
- Havssalt
TILLAGNING
- Värm vätskan till 37 grader.
- Lägg jästen i en bunke och tillsätt 2 dl mjöl, rör om.
- Slå över degvätskan och rör om.
- Arbeta in mjöl till god degkonsistens, arbeta degen ca 10 minuter i maskin alt knåda för hand. Gör ej degen för hård, då blir focaccia torr.
- Täck bunken med plastfilm och låt jäsa 1 timme till dubbel storlek.
- Smörj Lodge ugnspanna med olja. Använd alltid rikligt med olja i botten och på kanterna när du bakar i gjutjärn.
- Håll i degen i långpannan och tryck ut så den täcker botten.
- Låt jäsa ytterligare 1 timma och sätt ugnen på 180 g.
- När degen jäst klart, tryck försiktigt ned fingrarna i degen så du skapar små gropar.
- Tryck ned tomaterna och ev lite rosmarinkvistar.
- Häll över olivoljan, strö över lite havssalt och grädda i mitten av ugnen ca 30–35 minuter.
- Tag ut focaccia och låt svalna i pannan.
TIPS: Att baka i gjutjärnspanna och formar gräddar bullar och bröd jämnt pga den höga och jämna värmeledningsförmågan. Både topp och botten blir frasiga medan mitten håller sig saftigt och mjukt.