FOCACCIA

[addtoany]

En lite mjukare och rundare variant av Focaccia får du om du använder lite mjölk i degvätskan som alternativ till vatten. Focacciabrödet får extra spröd skorpa och botten när det gräddas i Lodge nya långpanna i gjutjärn.

FÖRBEREDELSER

10 minuter

TILLAGNING

2.5 timmar

PORTIONER

12 bitar

INGREDIENSER

  • 1 dl olivolja varav 1 msk till pensling av formen 
  • 2 dl fet mjölk (kan uteslutas och ersättas med vatten)  
  • 4 dl vatten 
  • 1 pkt torrjäst (ca 11 g)  
  • 1,5 tsk salt 
  • 8–10 dl ca vetemjöl special alt Ramlösa Kvarn Manitoba Cream Bagerivetemjöl 
  • 10 körsbärstomater, halverade 
  • Ett par kvistar rosmarin 
  • Havssalt 

TILLAGNING

  1. Värm vätskan till 37 grader. 
  2. Lägg jästen i en bunke och tillsätt 2 dl mjöl, rör om.  
  3. Slå över degvätskan och rör om.  
  4. Arbeta in mjöl till god degkonsistens, arbeta degen ca 10 minuter i maskin alt knåda för hand. Gör ej degen för hård, då blir focaccia torr.  
  5. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa 1 timme till dubbel storlek. 
  6. Smörj Lodge ugnspanna med olja. Använd alltid rikligt med olja i botten och på kanterna när du bakar i gjutjärn.  
  7. Håll i degen i långpannan och tryck ut så den täcker botten. 
  8. Låt jäsa ytterligare 1 timma och sätt ugnen på 180 g.  
  9. När degen jäst klart, tryck försiktigt ned fingrarna i degen så du skapar små gropar. 
  10. Tryck ned tomaterna och ev lite rosmarinkvistar.  
  11. Häll över olivoljan, strö över lite havssalt och grädda i mitten av ugnen ca 30–35 minuter.  
  12. Tag ut focaccia och låt svalna i pannan.  

TIPS: Att baka i gjutjärnspanna och formar gräddar bullar och bröd jämnt pga den höga och jämna värmeledningsförmågan. Både topp och botten blir frasiga medan mitten håller sig saftigt och mjukt. 

REKOMMENDERAD ARTIKEL
Cast Iron Baking Pan 39x27 cm

Börja skriva och tryck på Enter för att söka

Kundvagn

Inga produkter i varukorgen.