FRÖRUTOR MED RÅGSIKT OCH HAVREGRYN
[addtoany]
Saftigt och mättande frukostbröd med havregryn. En favorit till hela familjen och enkelt att baka!

FÖRBEREDELSER
12 minuter
TILLAGNING
2.14 timmar
PORTIONER
12 bitar
INGREDIENSER
- 5 dl vatten
- 2 dl havregryn
- 50 g smör
- 50 g jäst
- 4 dl rågsikt
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 2 msk sirap
- ca 8-9 dl vetemjöl
Topping
- 1 ägg+ fröer av pumpa, solros och vallmofrön

TILLAGNING
- Koka upp hälften av vattnet. Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
- Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan är 37 grader.
- Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.
- Tillsätt rågsikt ägg, salt, sirap.
- Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen 10 minuter i maskin.
- Låt degen jäsa i 30 minuter.
- Smörj Lodge ugnsform med smör. Kom ihåg att smörja in kanterna ordentligt.
- Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt i ugnsformen.
- Skär bröden i fyrkanter, 12 rutor i ugnsformen. Låt jäsa i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över fröerna.
- Baka mitt i ugnen i 15 minuter tills brödet har fått fin färg.
- Tag ut, låt svalna ett par minuter i formen innan det lyfts ut på ett galler.