MONKEYBREAD RECEPT
[addtoany]
Servera som tillbehör till grillat kött och fräscha sallader samt på buffén. Godaste brödet till sommarens grillfester!
FÖRBEREDELSER
12 minuter
TILLAGNING
2 timmar
PORTIONER
8-10 bullar
INGREDIENSER
1 paket jäst, 50g
2,5 dl vatten, fingervarmt
2,5 dl mjölk, fingervarmt
8-10 dl vetemjöl special
½ dl olivolja
1 msk ljus sirap
2 tsk salt
2 dl jalapeños från burk (väl avrunna)
200 g emmentaler eller cheddarost, grovt riven
1 ägg till pensling
Finskurna knaperstekta bacon till topping efter smak
TILLAGNING
- Värm ugnen till 200 grader.
- Värm vatten/mjölk till 37g och smula ned jästen i en bunke. Slå över degvätskan och rör om.
- Rör ned olja, sirap, salt.
- Blanda ned mjölet och knåda degen ca 8 minuter i bakmaskin alt lite längre för hand.
- Blanda ned jalapeños samt osten i degen.
- Låt jäsa ca 40 minuter under duk.
- Smöra Lodge bakform.
- Forma runda bullar av degen och lägg ned i bakformen. Toppa varje bulle med en jalapeño.
- Låt jäsa ytterligare 60 minuter under duk.
- Pensla bröden med ägg samt strö över knaperstekt bacon samt riven ost på toppen.
- Grädda i ugn ca 35-40 min.