Historia

Om Lodge

Historian om Lodge

Över 120 år och har fortfarande sina järn i elden…

1877

Joseph Lodge flyttar till South Pittsburg

1877 flyttar Joseph Lodge och hand fru Anna till South Pittsburg, Tennessee, och ändrade kurs för det lilla sydliga samhället. 

1896

Blacklock Foundry startar

1896, startade Joseph Lodge Blacklock Foundry. Företaget fokuserade på tillverkning av en rad olika typer av gjutjärnsprodukter, även köksredskap. 

1910

Blacklock foundry brinner och återföds som Lodge Cast Iron

Blacklock var framgångsrikt fram till Maj 1910 när en eld startade och förstörde hela gjuteriet. Men Joseph Lodge och hans familj gav inte upp. Bara på tre månader efter branden startade företaget upp igen en bit ner på samma gata - men nu som Lodge Cast Iron.

1939

Lodge överlevde den Stora Depressionen

Under den tuffa tiden på 1930-talet höll familjen Lodge dörrarna öppna till gjuteriet. Nya produkter som trädgårdstomtar och djur började produceras och säljas för att kunna behålla de anställda. 

1950-1965

Automatiserad gjutningsprocess

När ekonomin återhämtade sig, svarade Lodge på den ökande efterfrågan genom att installera en automatisk gjutningsprocess istället för att låta de anställda jobba för hand. År 1963 började Dick Kellerman diskutera ett inköp av en dansk gjutmaskin vid namn Dismatic. Lodge var de andra företaget i USA att köpa sig en Dismatic år 1964, och året där på blev dem det första amerikanska företaget att använda Dismatic på amerikansk mark. Det betydde i sin tur en säkrare och effektivare tillverkning, som på den tiden var väldigt ovanlig. 

1970s

Uppdaterar gjuteriet

Under tuffa ekonomiska tider på 1970-talet, kom William Leslie Kellerman, Joseph Lodges eget barnbarn, på en plan om att konstruera om gjuteriet. Detta projekt tog många år men gjorde det möjligt för Lodge att åter igen låta sina anställda jobba fem dagar i veckan.

1973

Ikoniska loggan skapades

Loggan med den enkla svarta stekpanna med ett stekt ägg gjordes 1973 och blev snart en ikonisk symbol för amerikansktillverkade köksredskap i gjutjärn. Loggan har uppdaterats under åren men samma stekjärn används än idag.

1994

Tilldelade Tennessee Governor's award för Excellence in Hazardous Waste Reduction

Med sitt sinne för teknologi och bevarande, uppdaterade Lodge sitt gjuteri igen år 1994. De bytte koleldat till ett smältsystem med magnetisk induktion, något som gjorde att de fick ett Tennessee Governor's award for Excellence in Hazardous Waste Reduction.

2002

Först att bränna in gjutjärn i gjuteriet 

Inne på sitt andra århundrade fortsatte Lodge att utvecklas. Vår CEO, Bob Kellerman ledde initiativet att bränna in alla köksredskap i gjuteriet. 2002 blev processen klar och Lodge lanserade inbränd gjutjärn. Första i industrin, men som nu är standard. 

 

2005

Lodge gick med i den emaljerade marknaden

Under den fortsatta utvecklingen kring den klassiska serien med inbränd gjutjärn började Lodge introducera kompletterande serier med köksredskap, som den färgglada serien med emaljerad gjutjärn som kom 2005. Den här serien har fått bra recensioner från media och konsumenter sedan den kom ut på marknaden, då det ger möjligheterna som man tidigare fått från europeiska märken, fast till ett billigare pris.  

2013

Lodge introducerade inbrända köksredskap I kolstål. 

2013 introducerades Lodge Seasoned Carbon Steel line, ett sortiment med stekpannor i kolstål som är amerikansktillverkade och inbrända på Lodges gjuteri. Tilltalande för både professionella kockar och jägare.

2017

Öppning av det andra gjuteriet

I slutet av 2017 rullade produktionen igång i det nybyggda gjuteriet på 127,000 kvadratmeter. Med smeknamnet 3rd Street Foundry ökade det nya gjuteriet Lodges produktionskapacitet med 75%.

Today

Arvet fortsätter

Över 120 år efter att Joseph Lodge gjorde South Pittsburg till sitt hem går hans arv vidare här ifrån Lodge Cast Iron till alla som köper våra gjutjärn - en panna i taget. 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Inga produkter i varukorgen.