PÄRON OCH MANDELTARTE
Inkokta rödvinspäron är i sig en höjdpunkt på hösten, och i kombination med mandelmassan är det ett perfekt giftermål till dessertbordet! En elegant paj för fina bjudningar med vännerna och familjen.

FÖRBEREDELSER
30 minuter
TILLAGNING
10 + 20 minuter
PROTIONER
8 bitar
INGREDIENSER
Pajskalet
- 150 gram smör
- 3,5 dl vetemjöl
- ½ dl florsocker
- 1 ägg
- 1 matsked kallt vatten
- 1 tsk vaniljsocker
Fyllning
- 200 gram mandelmassa, riven
- 50 gram smör
- 1 st ägg
- 1,5 msk socker
- 5 st kryddinkokta rödvinspäron (se separat recept)
- 1 dl mandelflagor till toppning av pajerna

TILLAGNING
- Blanda mjöl, florsocker och vaniljsocker i en skål.
- Hacka smör i bitar och nyp ihop med mjölet till en grynig massa.
- Tillsätt ägg och vatten och arbeta hastigt ihop.
- Lägg degen i kylen en halvtimme för att vila.
- Smöra Lodge pajform rikligt med smör.
- Kavla ut degen och fyll pajformens botten samt upp på sidorna med pajdegen.
- Fyll med keramiska kulor och blindbaka pajdegen 10 min i 200g.
- Rör samman ingredienserna till fyllningen och häll ned i pajskalet.
- Skiva päronen och lägg ned dem på toppen av fyllningen i ett vackert mönster.
- Strö mandelspån längs kanten av pajen och grädda i mitten av ugnen 15 – 20 minuter på 175 grader.
Servera tarten med en klick fet yogurt med en uns vanilj i.