Inkokta rödvinspäron är i sig en höjdpunkt på hösten, och i kombination med mandelmassan är det ett perfekt giftermål till dessertbordet! En elegant paj för fina bjudningar med vännerna och familjen.
FÖRBEREDELSER
30 minuter
TILLAGNING
10 + 20 minuter
PROTIONER
8 bitar
INGREDIENSER
Pajskalet
150 gram smör
3,5 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
1 matsked kallt vatten
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
200 gram mandelmassa, riven
50 gram smör
1 st ägg
1,5 msk socker
5 st kryddinkokta rödvinspäron (se separat recept)
1 dl mandelflagor till toppning av pajerna
TILLAGNING
Blanda mjöl, florsocker och vaniljsocker i en skål.
Hacka smör i bitar och nyp ihop med mjölet till en grynig massa.
Tillsätt ägg och vatten och arbeta hastigt ihop.
Lägg degen i kylen en halvtimme för att vila.
Smöra Lodge pajform rikligt med smör.
Kavla ut degen och fyll pajformens botten samt upp på sidorna med pajdegen.
Fyll med keramiska kulor och blindbaka pajdegen 10 min i 200g.
Rör samman ingredienserna till fyllningen och häll ned i pajskalet.
Skiva päronen och lägg ned dem på toppen av fyllningen i ett vackert mönster.
Strö mandelspån längs kanten av pajen och grädda i mitten av ugnen 15 – 20 minuter på 175 grader.
Servera tarten med en klick fet yogurt med en uns vanilj i.