PÄRON OCH MANDELTARTE

Inkokta rödvinspäron är i sig en höjdpunkt på hösten, och i kombination med mandelmassan är det ett perfekt giftermål till dessertbordet! En elegant paj för fina bjudningar med vännerna och familjen.

FÖRBEREDELSER

30 minuter

TILLAGNING

10 + 20 minuter

PROTIONER

8 bitar

INGREDIENSER

  • Pajskalet 

    • 150 gram smör 
    • 3,5 dl vetemjöl 
    • ½ dl florsocker 
    • 1 ägg 
    • 1 matsked kallt vatten 
    • 1 tsk vaniljsocker  
  • Fyllning 

    • 200 gram mandelmassa, riven 
    • 50 gram smör 
    • 1 st ägg 
    • 1,5 msk socker 
    • 5 st kryddinkokta rödvinspäron  (se separat recept) 
    • 1 dl mandelflagor till toppning av pajerna 

TILLAGNING

  1. Blanda mjöl, florsocker och vaniljsocker i en skål. 
  2. Hacka smör i bitar och nyp ihop med mjölet till en grynig massa.  
  3. Tillsätt ägg och vatten och arbeta hastigt ihop.  
  4. Lägg degen i kylen en halvtimme för att vila.
  5. Smöra Lodge pajform rikligt med smör. 
  6. Kavla ut degen och fyll pajformens botten samt upp på sidorna med pajdegen.  
  7. Fyll med keramiska kulor och blindbaka pajdegen 10 min i 200g. 
  8. Rör samman ingredienserna till fyllningen och häll ned i pajskalet. 
  9. Skiva päronen och lägg ned dem på toppen av fyllningen i ett vackert mönster.  
  10. Strö mandelspån längs kanten av  pajen och grädda i mitten av ugnen 15 – 20 minuter på 175 grader. 

Servera tarten med en klick fet yogurt med en uns vanilj i.  

REKOMMENDERAD ARTIKEL
Cast Iron Pie Pan 25 cm

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.