RÅGSIKTSLIMPOR
[addtoany]
Sirapslimpor bakade av rågsikt blir goda och saftiga smaksatta med lite sirap. Bakade i Lodge bakform blir de brytlimpor - bara att bryta isär!

FÖRBEREDELSER
15 minutes
TILLAGNING
2.5 timma
PORTIONER
4 limpor
INGREDIENSER
100 g smör
1 l vatten eller mjölk alt 50/50 mjölk och vatten
2 pkt jäst
1 msk salt
1 dl sirap
1.5 msk brödkryddor (kan uteslutas för ett mera neutralt bröd)
1,6 kg rågsikt

TILLAGNING
- Smält smöret i en kastrull, häll i vätskan och värm till 37g.
- Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av vätskan, rör ut jästen och häll i resten av degvätskan.
- Rör ner salt, sirap, brödkryddor och mjölet. Tag ej i för mycket mjöl från start, utan knåda ned mjölet steg för steg.
- Knåda degen 10 minuter och låt jäsa 50 minuter.
- Ta upp degen på mjölat underlag och dela den i fyra delar. Forma till limpor och lägg dem i Lodge ugnsform. Smörj formen innan med smör så den välsmord. Kom ihåg kanterna också!
- Nagga och pensla limporna med smält smör. Jäs dem ytterligare 30 minuter.
- Grädda limporna på 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
TIPS: Att baka i gjutjärnspanna och formar gräddar bullar och bröd jämnt pga den höga och jämna värmeledningsförmågan. Både topp och botten får fin yta medan mitten håller sig saftig och mjuk.