GJUTJÄRN SKÖTSEL

[addtoany]

Gjutjärn är enkelt att sköta! Så här använder du bäst våra produkter och håller ditt gjutjärn lyckligt!

Matlagning

 1. Gjutjärnet kommer inbränt och är redo att användas. Skölj av ev. damm, torka torrt och du är redo att börja laga mat!
 2. Produkterna tål alla typer av köksredskap, inklusive metall. Produkterna har ingen beläggning som kan skadas. 
 3. Produkterna tål hög värme och kan användas på alla typer av spisar, från induktionshällar till elektrisk spis till gas, i ugnen eller över öppen eld.
 4. Gjutjärn mår bäst av att hettas upp och kylas ned gradvis. Ge det ett par minuter att hettas upp innan du lägger ned maten i pannan. 
 5. Gjutjärn är den perfekta värmefördelaren så du kan med fördel slow -cooka maten långsamt och länge utan att det bränner vid. Stekar och köttbitar kan stekas på höga temperaturen utan att din panna skadas. Kom ihåg att handtaget blir varm, använd grytlapp eller Lodge Nokona läder handtag för din skillet. 
 6. Stek alltid med smör eller olja i pannan – använd gärna riktig smör eller kallpressad oliv eller rapsolja. 

Klicka här för recept tillagade i Lodge gjutjärn. 

Rengöring

 1. Diska alltid gjutjärn för hand i ljummet eller hett vatten och använd en diskborste. Om nödvändigt skrapa loss fastbrända tuffa rester med en plastskrapa. Det går också bra att koka upp lite vatten i pannan och koka loss eventuella rester. 
  Torka torrt  med hushållspapper eller kökshandduk.
 2. Smörj eller spraya in ett tunt lager med fett efter använding. Torka av med hushållspapper. 
 3. Häng eller förvara på torr plats. 

Ibland kan små rester av inbränningen (oljan) släppa från underlaget. Torka av med papper och smörj in fett  och ställ in i ugnen på 275 g celcius en liten stund. Detta kan bero på att du tillagat något syrligt i grytan, ex tomat, vin eller citrus.  Detta försvinner efter en tids använding. 
Diskmedel kan användas då och då men ej för ofta, då förstörs den inbrända ytan. 

 

Inbränning

 • Inbränning av din panna gör du då och då för att bevara och skapa en naturlig non-stick beläggning. 
 • Lodge bränner in alla produkter på fabrik med vegetabilisk olja. 
 • All typ av vegetabilisk olja fungerar att använda när du bränner in ditt gjutjärn. Vi rekommenderar rapsolja eller vår  Seasoning Spray.
 • Det bästa sättet att bevara och underhålla ditt gjutjärn är att anvädna det så ofta som möjlig. Stek regelbunden i din panna med fett och det blir bara bättre med tiden! 
 • Om din panna fått rostfläckar eller ser grå och trist ut – gör en ny inbränning – kicka på videon nedan hur du går tillväga steg för steg! 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Inga produkter i varukorgen.