Ett bröd bakat på dinkelmjöl och fullkornsprodukter ger lång mättnadskänsla och ger tarmen något att jobba med. Och dessutom oerhört lättbakat, ingen knådning eller jäsning utan bara att röra ihop – detta kommer att bli en favorit för hela familjen. Till och med barnen älskar detta nyttiga bröd. Extra gott med ett par matskedar lingonsylt i. Välj med fördel stenmalet och ekologiskt mjöl, som finns i välsorterade matbutiker.
FÖRBEREDELSER
10 minuter
TILLAGNING
1 timma
PROTIONER
2st limpor
INGREDIENSER
5 dl dinkelmjöl, siktat
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk brödkryddor
1 l filmjölk (ekologisk)
2 msk lingonsylt (kan uteslutas)
0,5 dl sirap
TILLAGNING
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör ned filen o sirapen.
Smöra o bröda två Lodge brödformar.
Grädda ca 60 minuter.
Alternativ – gör halva satsen i en brödform och grädda i 45 minuter.
TIPS: Att baka i gjutjärnspanna och formar gräddar bullar och bröd jämnt pga den höga och jämna värmeledningsförmågan. Både topp och botten blir frasiga medan mitten håller sig saftigt och mjukt.