Inbränning av Gjutjärn

Rengöring och omvårdnad

Inbränning av gjutjärn

Upptäck vad det är, varför det är viktigt och hur du behåller ett bra inbränt gjutjärn i flera år framöver

Inbränningen av gjutjärn är ett lager av karboniserad olja.

Inbränningen är bara olja som bränts in i gjutjärnet under en process som heter polymerisation. Det ger dina köksredskap den klassiska svarta ytan. Inbränningen skapar en naturlig non-stick yta och hindrar dina pannor från att rosta. Det kräver lite extra ansträngning, men en bra inbränd gjutjärnspanna kommer hålla i flera generationer.

Lodge gjutjärn är inbränt och redo att användas.

Alla Lodge gjutjärnsprodukter kommer inbrända och redo att användas direkt från kartongen. Det enklaste sättet att upprätthålla inbränningen är att använda dina pannor ofta.  När du steker ett ägg, grillar en biff, eller bakar en paj lägger du till ett lager av fett och olja som förstärker inbränningen för en naturlig non-stick yta som bara blir bättre med tiden.  

Hur Du Bränner in ditt Gjutgärn

Det finns två sätt att underhålla inbränningen av din gjutjärnspanna. Det enklaste är att laga mat med det. Varje gång du lagat mat med olja adderar du ett extra lager olja till inbränningen. 

En del saker gör att inbränningen tar stryk, som att tillaga väldigt syrlig mat, använda överdriven värme eller skrubba med trubbiga föremål, grova tvättsvampar eller grov stålull.  Det är därför våra enkla rengöringssteg inkluderar att du gnider in pannan med olja efter varje användning, för att försäkra att inbränningen är tillräckligt bra för kvalitativ matlagning. 

Du kan även bränna in ditt gjutjärn i ugnen. Den här metoden ger en mer grundlig inbränning på hela pannan. Det kan vara bra att bränna in din gjutjärnspanna några gånger om året. Vi rekommenderar att bränna in den i ugnen när du tagit bort rost från pannan.

Följ våra enkla steg för att bränna in ditt gjutjärn i ugnen och ladda ner vår Inbrännings-guide för att enkelt hitta stegen när du behöver dem.

Steg 1:

Skrubba din panna

Skrubba din panna med varmt vatten och milt diskmedel. Det är okej att använda diskmedel eftersom du förbereder för att bränna in din panna igen. Tvätta av den och torka noga.

Steg 2:

Tillsätt olja

Applicera ett tunt och jämnt lager olja till ditt köksredskap, på både in- och utsida. Om du använder för mycket olja finns det risk att det blir klibbigt.

Steg 3:

Bränn in i 1 timme

Ställ in köksredskapet upp och ner på ett galler i ugnen. Lägg ett stort bakplåtspapper eller aluminiumfolie på en plåt under. Bränn av i ugnen i 1 timme på 230-250°C. Låt sedan svalna.

Vilka oljor kan jag använda?

Alla oljor och fetter går att använda, men baserat på tillgänglighet, pris och att det inte ryker så mycket rekommenderar Lodge en vegetabilisk olja, som vår Seasoning Spray.

Vilken olja använder Lodge för att bränna in sina produkter?

Lodge började bränna in sitt gjutjärn 2002. Under det sista steget, innan packning, sprayar vi ett tunt lager av en sojabaserad vegetabilisk olja på våra traditionella gjutjärnspannor för att sedan bränna in dem i en stor ugn. Det tillsätts inga syntetiska kemikalier. Oljan är raffinerad och alla proteiner som kan orsaka allergier mot soja försvinner. Oljan innehåller inget djurfett, jordnötter eller färg. Vissa produkter kan ha lite variationer i sin inbränningsyta. Dessa variationer påverkar inte matlagningen och brukar jämnas ut vid användning.

FAKTA

Mer fakta om inbränning

Oljan vi använder för att bränna in våra produkter är en Kosher- certifierad sojabaserad vegetabilisk olja. Trots att oljan som används är Kosher är Lodges tillverkningsprocess inte Kosher-certifierad. 

Se certification på vår leverantörs hemsida här.

Eftersom 90% av sojabönorna i USA är genmodifierade, kan spår av proteinhaltiga material förflytta sig från en sojabönsodlare till en annan under extraheringsprocessen. Oljan är dock mycket raffinerad vilket tar bort det proteinhaltiga meterialet tillsammans med fettsyrorna, klorofyllet och doft- och smakpartiklar som man kan hitta i sojabönsolja. Om några spår kvarstår efter den processen skulle det vara så pass lite att det skulle krävas att flera liter olja lämnats för att kunna extrahera några DNA-fragment. Det finns inget DNA kvar vid denna punk i processad olja, och när den skickas för provtagning visar den analytiska rapporten från GM testing/certifiering att “Inget modifierat eller konventionellt DNA tillgängligt.” Med det sagt kan vår leverantör inte säga att oljan är GMO-fri eftersom testresultatet visar att det inte fanns modifierad eller icke-modifierat DNA.

Ja, tyvärr kan det skada inbränningen. Syrlig mat som tomater kan bryta ner inbränningen på gjutjärnet. Vi rekommenderar att undvika syrlig mat eller recept med mycket vätska under en lång tid innan inbränningen blivit ordentligt grundad. 

Ja, det är helt normalt och inte något farligt! Ibland när inbränningen får kämpa hårt med syrlig mat eller höga temperaturer kan pannan släppa överskott av olja som gör mörka fläckar på din handduk. Det kan även hända med nya pannor. 

Vissa nya gjutjärn från Lodge kan ha en lite bubbla på spetsen av handtaget som ibland lossnar och lämnar en brunaktig liten fläck. Det är inte rost utan tillkommer när pannan hängs upp för att brännas av och det droppar lite olja från botten. Den bruna färgen är helt enkelt olja som inte karboniserats ordentligt. Det är inte farligt och kommer försvinna om pannan används och tas hand om. 

Ibland kan det blir variationer på ytan. Det är dock inget som påverkar matlagningen och jämnas oftast ut när den blivit använd några gånger. 

Ibland flagnar lite av inbränningen av från gjutjärnet. Det kan hända om något av lagren inbränning inte helt blandats med metallen. Om det händer, få inte panik utan skrubba gjutjärnet med en borste av plast eller med salt, tvätta, torka och olja in igen. Du kan även bränna in den igen för att bygga upp ett tjockare lager av inbränning. 

Texturen uppstår när gjutjärnet sandformgjuts i fabriken. Texturen på gjutjärnet gör det sedan enklare för inbränningen att sjunka in. När du använder ditt gjutjärn och fortsätter att bränna in det kommer den skrovliga ytan successivt bli jämnare. Olikt andra matlagningsredskap blir gjutjärn från Lodge bara bättre och bättre vid varje användning.  

Inbränning & rengöring

Lär dig mer om rengöring och omvårdnad.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Inga produkter i varukorgen.