Så rengör man köksredskap i gjutjärn

3-stegsmetoden för rena gjutjärn

Steg 1

Tvätta

Tvätta dina köksredskap för hand. Du kan använda en liten skvätt diskmedel. Använd en skrapa för att skrapa loss inbrända matrester om det behövs. Om den inbrända maten sitter som berget, sjud lite vatten i 3-5 minuter och prova skrapa med skrapan igen när järnet svalnat. 
Vårt Seasoning Care Kit har allt du behöver för att tvätta och ta hand om ditt gjutjärn på bästa sätt.  

Play Video

Steg 2

Torka

Torka noggrant med en luddfri trasa eller en bit papper. Om din handduk får lite mörka fläckar är detta bara lite av inbränningen och är inget att oroa sig över.

Steg 3

Olja

Smörj in ytan på ditt gjutjärn med ett tunt lager av vegetabilisk olja eller Seasoning Spray. Använd en bit papper för att torka av ytan så det inte är överflödig olja kvar i pannan.

Oavsett om du har en inbränd gjutjärnspanna, en Dutch oven, en grillpanna eller bakredskap ska det rengöras på samma sätt.

Fakta

Fakta om rengöring av gjutjärn

Nej, att lägga gjutjärn i blöt leder oftast till rost. Behöver du få bort fastbränd mat använd en borste i plast eller en skrapa och skölj sedan av i varmt matten. Var noga med att torka ditt gjutjärn noga!

Om du råkar glömma din panna i vatten under en längre tid och den börjar att rosta, få inte panik! Med lite extra omtanke kan du ta bort rosten och fortsätta använda din gjutjärnspanna.

Det går bra att använda en liten mängd diskmedel när du rengör ditt gjutjärn. Med större mängde kan inbränningen skadas. Men skulle det hända kan du enkelt bränna in din panna igen.

Nej! Vi rekommenderar att du använder en pannskrapa eller Lodge Chainmail Scrubber för att ta bort frastbränd mat.

Vi rekommenderar bara stålull för att skrubba av rost när du ska bränna in din gjutjärnspanna igen.

Nej, våra matlagningsredskap i gjutjärn bör diskas för hand. En diskmaskin skulle orsaka att inbränningen försvann som i sin tur skulle kunna leda till rost. För diskmaskinståliga matlagningsredskap – kolla in våra värmebehandlade produkter

Rädda en Rostig Gjutjärnspanna

Om det bara är några små fläckar med rost, skura fläckarna, skölj ur, torka och gnid in vegetabilisk olja. Om rosten är envis, följ våra steg här under för att återställa ytan på din gjutjärnspanna.

Steg 1

Skrubba

Skura den rostiga panna med diskmedel och varmt vatten men hjälp av stålull. Det är okej att använda diskmedel och stålull eftersom du ändå ska bränna in din panna igen. Skölj ur och torka noga. 

Steg 2

Olja in

Applicera ett tunt och jämnt lager av vegetabilisk olja, på in och utsida. Använd inte för mycket olja, då det kan göra pannan klibbig.

Step 3

Bränn in

Sätt in gjutjärnet upp och ner på det översta gallret i ugnen. Lägg ett stort bakplåtspapper eller aluminiumfolie på den understa plåten för att fånga upp överflödig olja som rinner av. Bränn i ugnen på 230-260 °C i ca en timme. Låt den svalna och återupprepa om det skulle behövas för att få till den klassiska svarta ytan. 

Har du fortfarande frågor?

Inga problem! Chatta, ring eller maila vår trevliga kundtjänst.

Inbränning & Rengöring

Lär dig mer om rengöring och omvårdnad.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Inga produkter i varukorgen.