Problemlösning

Hur man fixar vanligt förekommande problem med gjutjärn

Även om ditt inbrända gjutjärnsredskap har fått lite styrk kan du enkelt fixa det. Låt oss visa dig hur!

Rost

Anledningen:

Rost blir till när köksredskapet varit i kontakt med vätska under en längre period och är egentligen inget farligt. Om gjutjärn lämnas i vasken för att ligga och dra, satt i diskmaskinen eller lagt åt sidan för att lufttorka, kommer den att rosta. Det kan också hända om du förvarar gjutjärn i en miljö där det samlas fukt, som i skåp nära diskmaskinen, ett öppet skåp där det är hög luftfuktighet eller om du lämnar det ute. 

Så fixar du det:

Följ stegen för att rädda ditt gjutjärn från rost

Steg 2

Steg 1

Skrubba

Skrubba ytan med varmt vatten, diskmedel och stålull. Det är okej att använda stålull och diskmedel eftersom du förbereder för att bränna in pannan igen. Skölj av och torka noga.

Om du har Lodge Rust Eraser, ta tillfälle till akt och ta enkelt bort ytlig rost från gjutjärnsredskapet. Den är gjort av gummi och silikon karbid. Det är som ett sandpapper fast utan papper kan man säga – och sammansatt till en solid klump för att vara lätthanterlig. Efter du använt rust eraser, se till att städa ur den och fortsätt sedan följa stegen här under. 

Steg 2

Steg 2

Olja In

Gnid in ditt köksredskap med ett tunt lager av vegetabilisk olja, både på insidan och utsidan. Om du tar för mycket olja kan redskapet bli kladdigt. 

Steg 3

Steg 3

Bränn in

Sätt in gjutjärnet upp och ner på det översta gallret i ugnen. Lägg ett stort bakplåtspapper eller aluminiumfolie på den understa plåten för att fånga upp överflödig olja som rinner av. Bränn i ugnen på 230-260 °C i ca en timme. Låt den svalna och återupprepa om det skulle behövas för att få till den klassiska svarta ytan.

Fastnar

Anledningen: 

Ibland kan mat fasta i din gjutjärnspanna. Det kan hända av flera olika anledningar, som att inte använda tillräckligt mycket fett eller olja när du lagar mat eller när ditt järn är nytt och inbränningen inte är tillräckligt uppbyggd med flera lager. 

Så fixar du det:

Förutom att använda ditt gjutjärn, tillsätt ungefär en tesked olja till pannan och värm gradvis upp på spishäll eller i ugnen för att minska risken för att bränna fast mat och att det ska bli klibbigt. Efter du lagat mat, vänta tills pannan svalnat något och använd en pann-skrapa för att få bort mat som fastnat, skrubba med nylon-borste eller en disksvamp som inte repar, torka och olja in den med ett jämt lager olja.

Flagnar

Anledningen: 

Ibland kan inbränningen på din panna släppa och lämna fläckar. Detta händer framförallt om pannan inte är väl inbränd. Men det är inte farligt på något sätt. 

Så fixar du det:

För att få bort flagorna, skrubba försiktigt panna och bränn in den genom att smörja in den med ett tunt lager vegetabilisk olja, lägga den upp och ner i ugnen, och bränn på 230-250 C i en timme. Lägg bakplåtspapper eller folie på en plåt under pannan för att fånga upp droppande olja. Inbränningen byggs upp efter hand, och flagor kommer förekomma allt mer sällan. 

Fastbränd mat

Anledningen: 

Om du råkar lämna din köksredskap i gjutjärn på någon typ av värmekälla för länge kommer mat, marinader och såser högst troligt att bränna fast i botten. 

Så fixar du det:

Använd en skrapa för att få bort den fastbrända maten. Om det inte riktigt vill gå bort så låt lite vatten sjuda i gjutjärnet under 3-5 minuter, använd sedan skrapan igen. Var noga med att torka torrt och gnid sedan in ett lager olja. Om detta inte funkar, följ tipsen där du tidigare läste om rost,  för att bränna in pannan igen.

Svarta Avlagringar

Anledningen: 

Det kan finnas oljerester från inbränningen som kan lossna från gjutjärnet. Resterna är inte farliga och risken för att resterna släpper från pannan blir mindre ju mer pannan används. Det kan även hända om man kokar vatten, använder diskmedel på nya pannor eller lagar basisk mat eller mat med hög syra – som bönor eller tomater.

Så fixar du det:

Fortsätt laga mat och ta hand om ditt köksredskap och du kommer att se att ju bättre din inbränning blir desto mindre rester kommer lossna från pannan. 

Kladdig Yta

Anledningen: 

Om ytan på din panna är kladdig är det ett tecken på att det för mycket olja i pannan. 

Så fixar du det:

För att råda bot på den kladdiga pannan, placera den upp och ner i ugnen och brän på 230-250 °C i en timme. Låt den sedan svalna och upprepa proceduren igen om det behövs. 

Lukter

Anledningen: 

När du tillagar fisk eller andra saker som har en stark lukt i gjutjärn, eller inte diskar den innan du lägger in den i köksskåpet kan en lukt uppstå.

Så fixar du det: 

För att få bort oönskade lukter, baka din gjutjärnspanna i ugnen på 200 °C i 15 minuter. Det här enkla sättet att göra sig av med lukt kommer inte förstöra inbränningen på pannan. Eller så kan du använda dig utav husmorstipset – strö ett lager av finkornigt salt på pannans botten och låt stå över natten. Om lukten hänger i behöver du kanske skrubba och bränna in din panna igen.

Har du fortfarande frågor?

Inga problem! Chatta, ring eller maila vår trevliga kundtjänst.

Inbränning & Rengöring

Lär dig mer om rengöring och omvårdnad

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Inga produkter i varukorgen.