Värmebehandlat Gjutjärn

Hur man rengör och tar hand om värmebehandlade gjutjärnsprodukter

Lodges värmebehandlade gjutjärn är gjutet precis som våra traditonella gjutjärn, och tas sedan vidare igenom den patenterade värmebehandlingen som motverkar rost. Japp, du läste rätt – det här gjutjärnet är resistent mot rost.

Snabba Tips för matlagning i värmebehandlat järn.

1. Använd värmebehandlad gjutjärn på alla typer av spishällar, ugnar eller över öppen eld. 

Vårt värmebehandlade gjutjärn  kan användas på alla typer av spishällar, i ugnen, på grillen eller över lägerelden.

Tips: undvik att repa spishällar i glas, dra inte gjutjärnet över hällen, lyft alltid av den.

2. Använd redskap i metall, trä eller silikon för höga temperaturer.  

Använd alla typer av värmetålig redskap, som trä, silikon och metall. Där finns inget syntetisk yta att förstöra.

3. Använd grytvantar eller ett handtagskydd.

Värmebehandlad gjutjärn kan bli väldigt varmt, använd därför alltid ett handtagskydd eller grytvantar när du lagar mat.

4. Värm och kyl alltid ner ditt värmebehandlade gjutjärn gradvis.

Genom att låta din panna gradvis värmas upp gör att värmen fördelas jämnare. Det behövs dock inte om du har pannan i ugnen.

5. Skydda din bänkskiva med grytunderlägg.

Använd ett grytunderlägg för att skydda ditt köksbord eller bänkskiva från att få fula brännmärken eller förstöras.

Testprodukter överlevde 400 omgångar i diskmaskinen utan att visa på någon typ av oxidation. 

Hur man rengör värmebehandlad gjutjärn

Steg 1: Diska

Diska ditt värmebehandlade gjutjärn för hand med varmt vatten eller diska i diskmaskin. Använd en pann-skrapa om det behövs. Om något sitter riktigt hårt, sjud lite vatten i pannan i 3-5 minuter. 

Steg 2: Torka

Torka noggrant med en luddfri handduk eller med papper. Om du märker att din handduk får lite svarta fläckar är det bara lite olja från inbränningen som lossnar och är inget fara.

Steg 3: Olja In

Gnid in en tunt lager av vegetabilisk olja eller vår seasoning spray på pannans yta, helst när pannan fortfarande är varm. Använd papper för att torka av överflödig olja. 

Värmebehandlat gjutjärn är uppvärmt i en speciell ugn i väldigt höga temperaturer som ändrar den molekylära strukturen i järnet. Det är ingen beläggning av något slag. Det är som härdat stål, som du kan se på redskap och knivar. Dess förmåga att bibehålla värme och alla andra fördelar med gjutjärn är alla desamma som med våra klassiska gjutjärn. Alla våra värmebehandlade produkter är även inbrända i vår gjuteri för att kunna användas så fort de kommer hem till dig.

Nej. Även om om vårt värmebehandlade gjutjärn är resistent mot rost och säkert att diska i diskmaskin, rekommenderar vi inte att lägga din panna i blöt. Om du har fastbränd mat skubba istället järnet med en borste i nylon eller använd en pann-skrapa och skölj under varmt vatten. Se till att torka pannan ordentligt efter rengöring.

Ja, en liten droppe diskmedel går bra att använda.

Att diska sin värmebehandlade panna i diskmaskin kan hämma inbränningen. Se till att att gnida in ett tunt lager vegetabilisk olja i pannan efter varje disk. Du kan även bränna i in den i ugnen för att upprätthålla non-stick ytan.

Fakta om värmebehandlad gjutjärn

Path CopyCreated with Sketch.

Upptäck inbrända gjutjärnsredskap.

Få inbränd gjutjärn i arvegodskvalitet från ett varumärke som varit pålitligt i över ett sekel.

Har du fortfarande frågor?

Inga problem! Chatta, ring eller maila från trevliga kundtjänst. 

Börja skriva och tryck på Enter för att söka

Kundvagn

Inga produkter i varukorgen.