Stekhällar 101

Stekhäll i gjutjärn 101

Vad är en stekhäll?

En stekhäll har en plan stekyta med låga kanter. De låga kanterna gör det enkelt att använda stekspadar och andra redskap för att vända pannkakor, steka ägg, bacon och göra panini. Du kan använda stenhällen av gjutjärn på alla spishällar, grillar och på öppen eld.

Varför använda en stekhäll istället för en stekpanna?

Den störta skillanden mellan en stekhäll och en stekpanna är höjden på kanterna. Hällar har låga kanter medan stenpannor har höga. De flesta hällar har även en större stekyta än stekpannor har. Vår stekhäll för två plattor är perfekta att använda när familjen samlas eller man ska ha fest. Att göra frukost till hela familjen söndagsmorgon blir en enkel match. Gör en stor hög av fattiga riddare och servera till nybryggt kaffe. 

En stekhäll har låga kanter.

En stekpanna har lite högre.

Använd stekhällen till mer än bara frukost.

En stekhäll har förmågan att få den bekanta doften av pannkakor att dofta ännu godare, och kan ta oss tillbaka till frukostarna vi åt när vi var barn, och samtidigt inspirera oss till att bjuda vännerna på brunch. Men det här allsidiga köksredskapet är gjort för att göra mycket mer än så. Med hjälp av dess förmåga att bibehålla värme och den stora stekytan är stekhällen perfekt för att steka lövbiff, stora fiskfiléer och annat som är för stort för ett stekjärn. Du kan såklart även använda din stekhäll i gjutjärn för att rosta grönsaker på grillen.

Så lagar man mat på en stekhäll i gjutjärn

Precis som med alla våra produkter i gjutjärn, hetta gradvis upp stekhällen till medelvärme och tillsätt lite olja eller smör, tillsätt sedan din mat och laga en härlig måltid.

Recept på stekhäll

Osäker på vad du ska laga på din stekhäll? Ingen fara, vi har samlat ihop våra favoritrecept som är perfekta för en stekhäll. Från söta och salta frukosträtter, till lyxiga varmrätter och enkla tillbehör. Testa ett recept redan idag och upptäck hur enkelt och smidigt det är att använda stekhällen. 

Frukost

Starta din dag med pannkakor, fattiga riddare eller något av våra andra smarriga frukostrecept.

Middag

Med våra recept kommer du upptäcka att stekytan du kan få till med en stekhäll kommer få munnen att vattnas. Och då har du inte ens testat de perfekta grönsakerna än!

Fakta om stekhällar i gjutjärn

Du rengör stekhällen som du rengör alla typer av köksredskap i gjutjärn. Efter varje användning, tvätta av, torka och olja in din stekhäll. En del saker kan skada inbränningen, som att tillaga syrlig mat, överdriven hetta eller att skura med något skrovligt eller skrubba med grov stålull. Det är därför vi rekommenderar att du oljar in stekhällen efter varje användning, för att vara säker på att inbränningen håller och du kan laga bra mat. 

Get in-depth, step-by-step cast iron cleaning instructions

Absolut! Alla produkter från Lodge kommer inbrända och redo att användas direkt ur kartongen.

Precis som med alla andra gjutjärnsprodukter så finns det två sätt att göra det på. Olja in stekhällen efter du rengjort och torkat den noga. Eller gör en mer grundlig inbränning genom att följa våra steg som du kan hitta här:  how to season cast iron in the oven

Nej, våra gjutjärn bör diskas för hand. En diskmaskin kommer ta bort inbränningen och kommer troligtvis orsaka rost. 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Inga produkter i varukorgen.