[addtoany]
Krämig Svampsoppa
En krämig och varm soppa gör vilken höstdag som helst mysig. Vitlök och timjan tillsammans med sherry gör den här svampsoppan lite extra god!
Nivå
Medel
Förberedelser
15 minuter
Tillagningstid
20 minuter
Portioner
6-8
Laga det med vår
Blacklock Dutch Oven
Ingredienser
- 8 msk osaltat smör
- 2 schalottenlökar
- 6 vitlöksklyftor
- 600 g skogschampinjoner
- 4 msk sherry
- 0,5 msk timjan
- 2 st lagerblad
- 12 msk vetemjöl
- 2 L kycklingbuljong
- 3,6 dl vispgrädde
- 3 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Gör så här
- Smält 4 msk smör i din 5.5 quart dutch oven över medelvärme. Höj temperaturen ett litet snäpp. Tillsätt finhackad schalottenlök och tillaga tills den mjuknat, ungefär 3 minuter. Tillsätt vitlöken och tillaga ytterligare 2 minuter. Låt det inte brännas.
- Skiva svampen i skivor och lägg i grytan, tillsätt sedan sherry, timjan, 1 tsk salt och 2 msk smör. Rör om vid jämna mellanrum i 5-7 minuter.
- Plocka ut dem stekta svampen från grytan och lägg på en tallrik. Sänk värmen till medelvärme igen.
- Smält resterande 2 msk smör och lägg i lagerblanden. Strö över mjöl och 2,5 dl av kycklingbuljongen och vispa tills mjölet löst upp sig. Tillsätt sedan resten av buljongen och vispa lite till. Koka upp och sänk sedan så vätskan får sjuda i 20 minuter.
- Tillsätt grädden lite i taget och resten av saltet, rör till det ser väl blandat ut. Ta ut lagerbladen och tillsätt svampen och koka upp.
- Ta soppan från värmen och smala av med salt och peppar. Toppa med lite olivolja och ett sista drag med pepparkvarnen.
CONTRIBUTED BY:
Lodge Cast Iron
Vi hoppas att du gillar våra storys och recept! Följ oss på Instagram och Facebook och tagga gärna dina bilder med #lodgecastironsverige eller @lodgecastironsverige för att synas i våra kanaler.