Myter om Gjutjärn

Myter

10 Myter om Gjutjärn

Kan du använda diskmedel på gjutjärn? Är det ok att använda metallredskap? Kan du göra tomatsås I gjutjärn? Du har säkert hört en del historier om hur man använder och tar hand om gjutjärn. Men vi är här för att reda ut myterna och missuppfattningarna kring Lodge gjutjärnsprodukter så du sedan kan laga mat med självförtroende!

Fakta: Diskmedel behövs egentligen inte, men du skulle kunna använda ett milt diskmedel för att rengöra den. Inbränningen på Lodges gjutjärn gör den resistent nog för att tåla att diskas med en borste, lite diskmedel och vatten. 

Fakta: Gjutjärn är en väldigt tålig metall, vilket gör att du kan använda vilken typ av redskap du vill. Silikon, trä och även metall.

Fakta: Goda nyheter — vi gör det åt dig! Vi sprayar ytan med ett tunt lager av vegetabilisk olja och bränner den på hög värme i en stor ugn för att bränna in den innan den kommer hem till dig.

Fakta: Gjutjärn är väldigt tåligt, men inte oförstörbart. Kom ihåg att gjutjärn går sönder innan det böjs och bör hanteras med omtanke, precis som alla andra köksredskap.

Fakta: Olikt andra företag som använder färg, teflon eller emaljering  för att få den svarta ytan är Lodge produkter inbrända med olja och har en 100% naturlig non-stick yta. Oljan bränns in under tillverkningsprocessen och den svarta ytan som uppstår är kolavlagringar som blir kvar av oljan i pannan.

Fakta: Ditt nya köksredskap passar utmärkt både på, och i, vilken värmekälla som helst, inne och ute. Men inte i mikrovågsugnen. 

Om du använder ett av våra köksredskap som är till för dubbla brännare på en induktionshäll, är det bra att ha en häll som har en brygga mellan brännarna för att få en jämn tillagningsyta. Använd aldrig booster funktionen på en induktionshäll. Gjutjärn mår och fungerar bäst om det värms upp stegvis samt kyls ned på samma sätt. 

"Det finns inte mycket saker i modern tid som går från generation till generation och fortsätter vara lika vackert och användbart"

Ronni Lundy, kokboksförfattare & Appalachian mathistoriker

Path CopyCreated with Sketch.

Vänta lite, vad är inbränning?

Inbränning är termen vi använder för att beskriva hur oljan bränns in i gjutjärnet vilket skapar en naturlig non-stick yta och hjälper till att motverka rost. En bra inbränd gjutjärnsprodukt kommer hålla i flera generationer. 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Inga produkter i varukorgen.